Viharsarki gombászok

2013. április 26-án indítottam el a békéscsabai gombaklubot, mert hazai terepen is gyakorolni akartam a gombászatot a szakellenőri tanfolyam ideje alatt. Az első évben pár alkalommal egyedül üldögéltem egyetlen asztal mellett, amin ott voltak a szemléltetésre hozott gombák, jegyzetek, képek, könyvek stb. A barátom párszor megkérdezte, hogy minek megyek el, senki más sem lesz rajtam kívül. Ő nem igazán értette volna meg a hasonlatomat, hogy én vagyok a mag, a fejlődő fa gyökérzete és törzse, de az ágai és levelei, a koronája a leendő csapat lesz. A magnak türelmesnek kell lennie, majd erős gyökérzetet és törzset nevelnie, hogy meg tudja tartani a koronát. Gyakorlatilag pont azt csináltam mint bármi más a természetben, például a kedvenc fám, a kocsányos tölgy. A kitartásom meghozta eredményét, mostanra tucatnyian vagyunk. Döbbenten néztem 2014. november 27-én, ahogy négy asztalt tolnak össze a gombásztársak, hogy elférjünk. Ez egy remek klubfoglalkozás volt, hozta az előző színvonalát, ami egy fantasztikus főzős program volt.
A gombaklub mellett idén 15 erdélyi gombatúra is volt. A hegyvidéki csoportkép szeptember 20-án készült, amikor a természet megtréfált minket, mert hosszabb ideje szárazság volt, de ezen a napon direkt esett a Biharban és a Béliben is. Eláztunk, de gombát alig találtunk. Azért sikerült szép fotókat lőnöm, és később kárpótolt a Béli, amikor a klub "kemény magja" (négyen vagyunk) októberben belegyalogolt a tutiba.
A túrák fele gombamentes, elázós volt, de a másik fele... Bár a "rossz" túrák is csodálatosak voltak. Jövő májusban ismét megyünk Erdélybe.
A gombaklub is folytatódik 2015-ben. Ha kegyes lesz a tél, és kialakul a hótakaró, akkor március közepén már indulhat is a gombaszezon a cseh kucsmagombával. A negyedik képen belőle készült gombás rizs látható, a tetején kék sajttal, amit szintén egy gombának köszönhetünk. 2013-ban jó kucsmás év volt. Nagyon sok termett. Ugyanilyen legyen 2015 is! Ha a természet ismétli önmagát, a szezonnyitó gombaklub március végén lesz.

Természetesen csinálunk helyi gombatúrákat is, folytatjuk az idén októberben elindított új programot, ami a "túra és főzés". 
A klub fejlesztése folyamatos, mert az egyik legjobb élmény a gombászat.
Ha meg akarsz ismerkedni a gombákkal és részt vennél a programjainkon, a Viharsarki gombászok facebook csoportban csatlakozhatsz hozzánk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése