A gombák színei

Egyik kedvenc visszatérő témám a gombák egyéb felhasználása, azon belül a gyapjúfestés. Egyszerűen fantasztikusan találom, hogy a szivárvány összes színét kihozhatnám belőlük némi alkimista trükközéssel. Érdekes, hogy a kimondottan színes gombák mint például a galambgombák Russula spp. alkalmatlanok festésre, de a szürke bükkfa-tapló, a sávosan tarkázott lepketapló, a barna bársonyostönkű cölöpgomba és az előző cikkben bemutatott narancs-vörösesbarna domború likacsosgomba a színek sokaságát adja megfelelő pácanyagok használatával.
Amikor 9 éves voltam, a 80-as évek második felében már komoly irodalma volt a festőgombáknak Amerikában és Nyugat-Európában. A nyitókép egy 1987-ben kiadott magazinból származó oldal, ami tömören ismerteti a gyapjúfestésre alkalmas gombákat, a belőlük nyerhető színeket és magát a festés menetét. Ez nagyon hasonlít a növényekkel történő festésre. Ezért a témában jó szívvel ajánlom Kemendi Ágnes: Festés növényekkel - Fonalak, textíliák című könyvét. 2014-es kiadású, egy éven át kerülgettem a kreatív boltban és most karácsony előtt megvettem magamnak. Szinte mindegy, hogy gomba vagy növény, lenyűgöznek a színek.
Fontos tudnivaló, hogy a gombák színanyagai inkább fehérjemolekulákhoz köthetők. Ezért gyapjú és selyem festéshez használhatók.
Környezet- és egészségvédelmi szempontból kerülendők a textiliparban használt erősebb pácok, házi festésnél inkább a timsót, vasgálicot és rézgálicot használjuk. Ráadásnak a timsó nem mérgező, bár nem is ennivaló.


A lángvörös pókhálósgomba Cortinarius purpureus és színes rokonai, a többi kis termetű pókhálósgomba első osztályú festőgombák. Például timsóval gyönyörű vörös színt adnak a gyapjúnak, selyemnek. Sajnos nem túl gyakori fajok hazánkban, így kímélendők. Szerencsére van helyettük másik vörös színt adó gomba, a domború likacsosgomba Hapalopilus rutilans.

Az ízletes vargánya Boletus edulis inkább kiváló aromái miatt ismert gomba, pedig festésre is alkalmas. Csöves termőrétege timsóval arany színűre festi a fonalat. Pác nélkül sárgára színezi. Ezentúl érdemes félrerakni és megszárítani a nyüves-kukacos vargányák termőrétegét. Szárítva is használható festésre.

A fenyő-likacsosgomba Phaeolus schweinitzii kiváló festőgomba, de hazánkban ritka, nehéz rálelni. Jobb figyelmen kívül hagyni. Helyette inkább a jóval gyakoribb vöröses kénvirággombát Hypholoma lateritium érdemes gyűjteni, ami timsóval szép sárga színt ad, akár csak a begöngyöltszélű cölöpgomba Paxillus involutus.
Az osztott pöfeteg Pisolithus arhizus régebben már külön cikket kapott, hiszen sok mindenre jó gomba, így festésre is használható. Alapvetően a barna különféle árnyalataival festi meg a gyapjút. Egyelőre nem túl gyakori, de a klímaváltozás kedvező számára. Helyettesíthető a bükkfa-taplóval Fomes fomentarius, ha timsó a pác. 
A csípős parásgereben Hydnellum peckii az élőhelyi igényei miatt a rokonaival együtt ritka gomba hazánkban. Ha zöld színre lenne szükségem, akkor használhatnám a bársonyostönkű cölöpgombát vagy a bükkfa-taplót. Mindkettő vasgáliccal zöldre fest. 
A cserepes gereben Sarcodon imbricatus szintén a ritkább gombáink közé tartozik. Kár, mert vasgáliccal szürke-feketére, timsóval zöldre színezi a gyapjút. Ha szürkés, feketés árnyalatokra vágyunk, inkább a domború likacsosgombát segítsük meg vasgáliccal. Illetve a lepketapló Trametes versicolor pác nélkül szürkére színez.

A bársonyostönkű cölöpgomba Tapinella atrotomentosa fenyőkedvelő korhadékbontó, és akár városi parkban is felbukkanhat, ha talált korhadó fenyőmaradványt. Két színt ad, zöldet és lilát. Ez utóbbit, ha timsóval pácolták a gyapjút. Jó tudni, hogy még szebb lila színt ad a domború likacsosgomba.

Az Omphalotus olivascens észak-amerikai rokona a világító tölcsérgombának O. olearius, hazánkban nem él, így nincs magyar neve. Amerikában népszerű festőgomba, különféle pácokkal eltérő kék-lila-szürke árnyalatokat ad, de feketére is színez vasgáliccal. Helyettesíthető lepketaplóval, ami timsóval kékre fest.



Megjegyzés: A festett gyapjúfonalak eredeti helyét eléred a gombanevekre kattintva. A külföldi honlapokon további és bőséges információ található a festőgombákról. Ez a cikk csipetnyi darabka a hatalmas anyagból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése