Fehér oroszlánsörény

A Hericium erinaceus angol neve az oroszlánsörény. A magyar is találó, mi süngombának nevezzük. A filogenetikai kutatások alapján a galambgomba-alkatúak Russulales rendjébe tartozik. Tegye fel a kezét, aki szerint teljesen átlagos, kalaposgomba formája van. Ránézésre senki se mondaná meg róla, hogy galambgombák és rizikék a rokonai.
A süngomba nemcsak rendszertani meglepetést okoz nekünk. A természet ajándéka, mert gyógygomba. Sajnos hazánkban ritka, mert kevés a természetes, "öreg" erdő, de a Bükk-hegység gyertyán elegyes bükköseiben viszonylag gyakori. Kedvenc tápláléka a bükk, de kedveli a tölgyet is. Fehér korhadást okozó korhadékbontó, vagyis egyszerre bontja a cellulózt és a lignint. Néha sérült, haldokló fán jelennek meg a termőtestei. Nagyon könnyű felismerni a 2-5cm hosszú "tüskéiről". Őszi gomba, szeptembertől novemberig terem. Jelenlegi legutolsó találata november tizenötödikei a gombász fórumban.
Védett gombánk. Illik békén hagyni. Szerencsére termeszthető, de nem annyira könnyen mint például a laskagomba. Hazánkban is kísérleteznek a termesztésével. Erről találtam egy érdekes írást. Otthoni, hobbi nevelgetésére ideális a termőblokk, amit ITT lehet megrendelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése