Enni vagy nem enni?

A gombák közt számos faj tartalmaz hőhatásra lebomló, vízben jól oldódó, gyenge mérgezést, emésztési zavarokat okozó vegyületeket. Leforrázással, alapos főzéssel ehetővé tehetők, pl.: változékony tinóru Boletus luridus, gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea, piruló galóca Amanita rubescens. Ezeket inkább a tapasztalt, „ínyenc” gombászok gyűjtik. Ilyen a homoki papsapkagomba Helvella spadicea is, ami okozhat enyhe mérgezést, ha leforrázása során mégse bomlana le a méreganyaga. Ennek ellenére a Duna-Tisza közén - ahol gyakori a tavaszi és kora nyári időszakban -, gyűjtik. Bizonytalan méreganyag tartalma miatt nem ajánlom fogyasztásra.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése