Könyvajánló

"A mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat oktató hazai felsőoktatási intézmények az elmúlt néhány évben egyre intenzívebben foglalkoztak és foglalkoznak a kertészeti oktatás fejlesztésével, különböző kertészeti tantárgyak akkreditálásával. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara elsőként a zöldségtermesztés témakörébe megfelelő mélységben beillesztette a termesztett gombák oktatását. A Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken az elmúlt években minden képzési formában akkreditálták a gombatermesztés tantárgyat. A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetlen oktatási intézmény a világon, ahol B és C tárgyak keretében a BSc- és az MSc-képzésben a gombatermesztés elméleti és gyakorlati oktatása folyik. Ezen felül megkezdődött egyetemünkön az angol nyelvű gombaoktatás is.
A gombatermesztés oktatásához jelenleg nincs korszerű magyar nyelvű tankönyv. Az utolsó gombatankönyv még 1982-ben jelent meg, amelyet Balázs Sándor Termesztett gombáink címmel írt.
Az a tudományos, technikai és technológiai fejlődés, amely a világ gombatermesztésében az elmúlt közel három évtizedben a termesztet gombák területén bekövetkezett, indokolttá tette egy új tankönyv megjelenését.
A könyv szerkesztője arra törekedett, hogy a könyv fejezeteinek megírásához megnyerje a hazai legnevesebb szakembereket. A szerzői gárda tagjai egyetemi oktatók és kutatók vagy a felsőoktatásban is járatos kutatók, akik a gyakorlattal is szoros kapcsolatokat ápolnak. A különböző fejezetek lektorálását az adott szakterület neves képviselői vállalták.
A könyv 15 fejezetre tagolódik. Külön fejezet foglalkozik a gombák biológiájával, táplálkozási értékeivel és különböző gyógyhatásaikkal. Megismerhetjük a gombaipari kutatások molekuláris biológiai módszereit. Áttekintést kapunk a gombafajok termesztéséről a világban, olvashatunk a magyar gombatermesztés történetéről és a gombák szaporítóanyagának, a csírának készítéséről. Három terjedelmesebb fejezet foglalkozik a legfontosabb gombafajok (csiperkegomba, laskagomba és shiitake) termesztésével. A csiperkegomba-, laskagomba- és a shiitaketermesztés technológiáinak ismertetése révén a szerkesztő őszintén reméli, hogy a gombatermesztők is újabb ismereteket merítenek a könyv tanulmányozásával. Említést kap néhány egyéb gomba (Agaricus blazei, ördögszekér laskagomba, pecsétviaszgomba stb.) termesztési lehetősége is, de a szarvasgomba-termesztés rejtelmeibe is betekintést nyer az olvasó. A színes mellékletben levő 67 színes kép elsősorban a kórokozók és kártevők megismerését segítheti, de helyet kaptak benne a különleges – bizonyos szempontból újdonságnak számító – gombafajok fotói is. Ez a könyv nem csupán egyetemi tankönyv, hanem azt a gombatermesztők is sikeresen használhatják.
A Szerkesztő"

Megjegyzés: A képet és a szöveget a Mezőgazda kiadó honlapjáról vettem át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése