Egy déli gombaszépség

A déli tőkegomba Agrocybe cylindracea melegkedvelő faj. A melegebb időjárású éveknek köszönhetően jól érzi magát nálunk, és gyakran találkozhatunk vele puhafás telepítésekben, ártereken. Kedvence a nyárfa. Korhadékbontó. Akkor is valamilyen fadarabot bont le, ha látszólag a talajon ül a csokra. Népszerű gomba a mediterrán országokban és Ázsiában is. Közkedveltségét egyedi zamatának és gyógyhatásának köszönheti. Ugyanolyan jellegzetes illata van mint a csiperkének vagy a vargányának. Ha az orrod elé raknak egyet-egyet, csukott szemmel is felismered őket az illatuk alapján. A déli tőkegomba viszonylag könnyedén azonosítható. Mindig csoportosan nő valamilyen fa körül, vagy annak tuskóján, akkor is, ha már a tuskót belepte az avar. Kalapja változatos színű, krémszíntől egészen a szürkésbarnáig. Általában a közepe sötétebb színű. A kalapbőr gyakran felrepedezik. Felülete sima, nincsenek rajta pikkelyek, és ráncos. Ezek a ráncok a képen lévő kalapokon is láthatók. A lemezek tönkhöz nőttek, vagy kicsi foggal lefutók. Fiatalon fehéresek, később dohánybarnák lesznek. A bőven hulló spórája gyakran az alsó kalapokat barnára színezi, akárcsak a tönkön lévő fehér gallért. A tönk csoportos. A többi tuskón termő fajtól a színe, a szürkés-barnás lemezei, a száraz termőteste különbözteti meg. A jellegzetes illata is segít a felismerésében. Érdemes megismerkedni vele a pozitív élettani hatása miatt. Ezért termesztik nagy mennyiségben Japánban, Kínában, Koreában, Ausztráliában. Otthoni termesztésével is meg lehet próbálkozni.
A déli tőkegomba az egyik kedvencem.
Remélem, idén sokat fogok találni!

Megjegyzés: A kép innen van.

5 megjegyzés:

  1. Kedves Annamária! Indulj el, most van déli tőkegomba.Üdv. Tőkés Ágnes

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, Andrea!

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Andrea, most hogy megláttam a déli tőkegombáról készült fotókat, szinte biztos vagyok benne, hogy a közelünkben talált,csoportban,farönkön nőtt, közepén okkersárga, kissé kúpos formájú, jó illatú (csiperkére emlékeztető) nagy termetű kalappal rendelkező, helyenként kalapja berepedezett, galléros, szára néhol kígyósra kanyarodó (fülőkéére emlékeztető, de jóval vastagabb, keményebb). Küldök néhány fotót, és kérem erősítsen meg!!! Először messziről laskának véltem, a helyenként szabálytalan kalapja miatt, de közelebbről már láttam, hogy a lefutó lemezek csak a "nyakáig" érnek és alattuk gallér található... A kalapja sima, kissé bőrszerű, mint a szürke tölcsérgombáé, lemezei szürkés-barnásak...

    VálaszTörlés
  4. Bocsánat, az ígért fotókat nem sikerült közzétennem ide a megjegyzésekbe...

    VálaszTörlés
  5. Meglátogattuk az ősszel nagy mennyiségben gombát adó lelőhelyünket. Jelenleg is szedhető a déli tőkegomba. Nem olyan sok de nagyon finom volt.

    VálaszTörlés